O Γιάννης Σαρρής στο cretavoice.gr

Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι διαφέρετε εσείς προσωπικά και τα υπόλοιπα στελέχη του συνδυασμού σας, από τους συνυποψήφιούς σας, οι οποίοι (τομείς) θα αποτελέσουν και λόγο για να σας επιλέξουν οι Χανιώτες στις επικείμενες εκλογές;
Κατά τη γνώμη μας, το κριτήριο για την επιλογή του επόμενου δημάρχου αλλά και της σύνθεσης του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου χρειάζεται να είναι οι έως σήμερα πράξεις όσων, συχνά με ωραία λόγια που κρύβουν την πραγματικότητα, επιχειρούν να κερδίσουν τις ψήφους των πολιτών. Οι δημότες έχουν σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση τη δυνατότητα να ανατρέξουν στις παρεμβάσεις μας τα τεσσεράμιση προηγούμενα χρόνια που συμμετέχουμε στο ΔΣ, στις τοποθετήσεις μας στο πλαίσιο του ΔΣ και εκτός, στις συνεντεύξεις Τύπου, στις εκδηλώσεις μας (στο μπλογκ μας μπορούν να τα βρουν όλα). Υπήρξαμε απαρέγκλιτα πιστοί στις διακηρύξεις μας, πάντα με προσήλωση στο διάλογο και τη συνεργασία όπου είναι εφικτή.
Το ψηφοδέλτιο μας χαρακτηρίζεται από το άνοιγμα σε ανθρώπους που ενώνονται στη βάση ενός κοινού προγράμματος, που δομήθηκε με βάση τις ανάγκες των πολλών και την εμπειρία από τη θητεία μας στα δημοτικά πράγματα. Οι παρεμβάσεις μας, αν και από τη θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κατάφεραν να αναδείξουν θέματα, όπως την αδιαφάνεια  και τον παραγοντισμό στην εργολαβία καθαριότητας, στη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων, στη μίσθωση των δημοτικών ακινήτων, όπως το καφέ Κήπος και αναψυκτηρίων στις παραλίες, στις επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις και πολιτικές διακρίσεων στους χώρους του πολιτισμού και του αθλητισμού, στην αδράνεια για ισόνομη πρακτική στην πληρωμή δημοτικών τελών.  Επίσης  αναδείξαμε τις ελλειμματικές πολιτικές για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως η δημιουργία κοινωνικού εστιατορίου, χώρου υποδοχής προσφύγων, χώρου ημερήσιας φροντίδας αστέγων, και την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων κ.ά.

Εκτιμάτε ότι το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής είναι καλύτερο από το προηγούμενο; Πόσο έτοιμοι θεωρείτε ότι είμαστε ως κοινωνία για να εφαρμοστεί μετεκλογικά με αποδοτικό τρόπο προς όφελος του πολίτη;
Η απλή αναλογική έχει σημαντικά πλεονεκτήματα: περισσότερη και ουσιαστικότερη δημοκρατία στη σύνθεση των οργάνων και στη λήψη των αποφάσεων και καλλιέργεια της υπευθυνότητας στον πολίτη - συμμέτοχο. Πρώτον, στη σύνθεση του ΔΣ και των Επιτροπών θα απηχούνται οι πραγματικές επιλογές των δημοτών, χωρίς μπόνους και στρεβλώσεις. Δεύτερον, η εκλογή του δημάρχου δεν θα συναρτάται αποκλειστικά από το συνδυασμό του οποίου είναι επικεφαλής, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να καλείται να διαχειριστεί και να διοικήσει χωρίς παρασκηνιακά μαγειρέματα αλλά με έκθεση επιχειρημάτων και διάλογο, για να δημιουργήσει αναγκαίες πλειοψηφίες που δεν είναι εκ των προτέρων και σαθρά δομημένες. Τρίτον, ο δημότης ενθαρρύνεται να μην καταφύγει σε εύκολες ψηφοθηρικές λύσεις που βασίζονται σε υπερπολιτικά ή συμφεροντολογικά κριτήρια. Να αποφασίσει με βάση τις θέσεις και όχι τα εύκολα λόγια και έτσι να εκθρονίσει επιτέλους τη λεγόμενη υπερπαράταξη –δηλαδή τους ίδιους ανθρώπους που μεταπηδούν σε άλλες παρατάξεις αλλά υπερασπίζονται τις ίδιες πολιτικές και πάντα τα συμφέροντα των λίγων, προωθώντας από κάθε θέση την αδιαφάνεια και τον παραγοντισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που αντιστρατεύονται την απλή αναλογική, είναι ακριβώς αυτοί που καλλιεργούν τις πελατειακές σχέσεις. Για αυτούς η περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια είναι φόβητρο.
Η ετοιμότητα είναι σε μεγάλο βαθμό ζήτημα πολιτικής βούλησης. Αυτό που είναι χρέος μας είναι να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και να την στηρίζουμε να πραγματώσει βήματα προς τα εμπρός. Όχι να ενθαρρύνουμε το φόβο και την ημιμάθεια για να εξουσιάζουμε αδύναμους πολίτες.

Ποιες είναι οι τρεις άμεσες προτεραιότητές σας, τα αποτελέσματα των οποίων θα βελτίωναν την καθημερινότητα του δημότη των Χανίων;
Διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα σε χώρους και αγαθά, με σαφείς κανόνες που προκύπτουν από το διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους πολίτες και σύγκρουση με τα συμφέροντα των λίγων. Είτε πρόκειται για τη μίσθωση της δημοτικής περιουσίας είτε για την προστασία ιστορικών χώρων και μνημείων, όπως η Παλιά Πόλη ή τα ιστορικά κτίρια στο Λόφο Καστέλι, είτε για την –επιτέλους– παραχώρηση του Στρατόπεδο Μαρκοπούλου ως ελεύθερου χώρου - αστικό πράσινο, είτε για την ανάδειξη εγκαταλελειμμένων θησαυρών σε όλη την επικράτεια του Δήμου: Κλαδισσός, Μορώνης, μικρή πλατεία Αγοράς, Ταμπακαριά, Σταυρός, Περβολίτσα, Αγ. Βαρβάρα, Μπουτσουνάρια, Μπαρουταποθήκες, Αγ. Απόστολοι, Αγυιά, Ψυχρό πηγάδι, Βίλες Σβαρτς και Πωλογιώργη, Αρχαία Απτέρα, Πρεβαντόριο.
Σχεδιασμένη και συντονισμένη παρέμβαση για τη μείωση της χρήσης αυτοκινήτου, την πύκνωση της ευέλικτης αστικής συγκοινωνίας και την ελεύθερη μετακίνηση. Έτσι ώστε να διευκολύνεται ο δημότης και ο επισκέπτης να κινείται και να απολαμβάνει την πόλη, με έμφαση στη φροντίδα για ίσα δικαιώματα μετακίνησης στους συμπολίτες μας με αναπηρικό αμαξίδιο ή καρότσια μεταφοράς βρεφών και παιδιών, αλλά και στη χρήση ποδηλάτου.
Συνεργασία και ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού και της πολύτιμης εμπειρίας και γνώσης του. Πριν από κάθε παρέμβαση, για πλήρη έρευνα και σχεδιασμό, προτεραιότητα έχει ο διάλογος με τις δημοτικές υπηρεσίες, η αξιοποίηση του ανθρώπινου πλούτου των εργαζομένων στο και γύρω από το Δήμο. Αλλά και η συμμετοχή και στήριξη των κινημάτων και των ομάδων της πόλης, που επί χρόνια κινούν σημαντικούς τομείς της κοινωνικής πολιτικής και του πολιτισμού στην πόλη μας.

1 σχόλιο: