Οι παρεμβάσεις μας

Τέσσερα και μισό χρόνια ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και δημοκρατικά λειτουργούσα παράταξη, αφού πρώτα διερευνήσαμε, μετά δημοσιεύσαμε πλήθος ανακοινώσεων, δώσαμε αρκετές συνεντεύξεις Τύπου και οργανώσαμε εκδηλώσεις για διάφορα ζητήματα. Μεταξύ αυτών να θυμίσουμε:

* ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΣΜΟ

Δεν περιοριστήκαμε μόνο σε γενικές καταγγελίες, αλλά παρουσιάσαμε συγκεκριμένα στοιχεία για τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και για τις διαπλεκόμενες φωτογραφικές διατάξεις δεκαετιών, που αφορούσαν τη μεγάλη εργολαβία σάρωσης.
Καταγγείλαμε την απώλεια εσόδων για το Δήμο από την απόκρυψη εκατομμυρίων τετραγωνικών, κυρίως από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και ταυτόχρονα διερευνήσαμε και δημοσιεύσαμε στοιχεία που αφορούν αυθαίρετες εγκαταστάσεις 6.000 m2 καθώς και τη συστηματική μη πληρωμή δημοτικών τελών ακόμα και για νόμιμα κτίρια 5.000m2 από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου.
Αναδείξαμε το ζήτημα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του κόμβου σύνδεσης της ΠΕΟ με τη ΝΕΟ στη περιοχή πέρα Πλατάνι του κόλπου της Σούδας.
Δημοσιοποιήσαμε τις σοβαρές και επί χρόνια παρατυπίες στη μίσθωση του δημοτικού καφέ Κήπος που στερούν από το Δήμο σημαντικά έσοδα.
Κοινοποιήσαμε τις εδώ και χρόνια απαράδεκτες συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγονταν οι πλειστηριασμοί για τις καντίνες και τα ομπρελοκαθίσματα στις παραλίες.
Δημοσιεύσαμε συγκεκριμένα στοιχεία για την απαξίωση σημαντικών επιτροπών του Δήμου, όπως η Οικονομική Επιτροπή και προκλητικές υπερκοστολογήσεις σε συγκεκριμένα έργα.

* ΑΝΤΙΤΑΧΘΗΚΑΜΕ ΣΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Αναφερθήκαμε επανειλημμένως στην έλλειψη πολιτικών πρωτοβουλιών και πίεσης από το Δήμο, ώστε να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας τα εγκαταλειμμένα κτίρια του πρώην Ψυχιατρείου, του Ποδηλατοδρόμιου, του Κολυμβητηρίου, του παλιού κτιρίου του ΙΚΑ, του κτιρίου Παπαδόπετρου κ.ά.
Προβάλαμε την απαράδεκτη επιλογή του δημάρχου να μη θέτει σε προτεραιότητα κοινωνικές πολιτικές αλληλεγγύης και στήριξης των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας, και την ίδια στιγμή να ξοδεύει χωρίς λόγο και χωρίς διάλογο 120.000 ευρώ για το πρωτάθλημα Μπάσκετ U-20, να δίνει από τα ταμεία του Δήμου 400.000 ευρώ για την αγορά του ερειπωμένου κτιρίου στην Τζανακάκη, να σπαταλά πάνω από 100.000 για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και προκλητικά να ενισχύει με αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ επιλεκτικά συγκεκριμένα σωματεία αθλητικά και πολιτιστικά.

* ΠΡΟΤΑΞΑΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσπαθήσαμε να στηρίξουμε και να συντονίσουμε υπηρεσίες και δομές αλληλεγγύης, για να βελτιώσουμε τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων. Αναδείξαμε την πολιτική ευθύνη για τη μη σύσταση και λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών. Διοργανώσαμε εκδήλωση με την παρουσία επιστημόνων με εμπειρία στη διαχείριση της ένταξης των προσφύγων, ώστε να ανταποκριθούμε αρτιότερα και στην πρόταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για φιλοξενία των προσφύγων και στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.
Αναδείξαμε την έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη δημιουργία δομών στήριξης των αστέγων και την ενίσχυση της προνοιακής πολιτικής, προς όφελος των ανθρώπων που είναι εξαθλιωμένοι οικονομικά και κοινωνικά.
Παρουσιάσαμε συγκεκριμένα στοιχεία για την υποστελέχωση, την έλλειψη χρηματοδότησης από το Δήμο και την περίεργη διαχείριση που επιλέγει τη μετατροπή του Δημοτικού Γηροκομείου σε χώρο όπου η συντριπτική πλειοψηφία των ωφελούμενων είναι χρονίως πάσχοντες.
Πιέσαμε ενάντια  στην προκλητική ολιγωρία στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων και, σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, στηρίξαμε τη μετά από τρία χρόνια καθυστέρησης προσπάθεια της δημοτικής αρχής για τη λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου και τη διενέργεια νόμιμων εθελοντικών στειρώσεων.
Με πολλές επιφυλάξεις ψηφίσαμε κριτικά (η τελική μας θέση θα καθοριστεί από το ποσόν της σύμβασης και τους όρους χρήσης των σχολείων), για την επίλυση του οξύτατου προβλήματος της σχολικής στέγης, την πρόταση για  ένταξη στα ΣΔΙΤ.

* ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Συμπορευτήκαμε με τα κινήματα της πόλης για τα μνημεία στο λόφο Καστέλι, την απόδοση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στην τοπική κοινωνία και τη μετατροπή του σε ελεύθερο χώρο - χώρο αστικού πρασίνου και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου. Πήραμε ξεκάθαρη θέση και οργανώσαμε εκδήλωση για να μη γίνουν τα μνημεία στο λόφο Καστέλι ξενοδοχεία.
Συνεργαστήκαμε με άτομα και συλλογικότητες της Νέας Χώρας, του Κουμ Καπί, με  τους καταστηματάρχες  και τους μόνιμους κατοίκους  της Παλιάς πόλης, της Σούδας, για να αναδείξουμε και να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
Στηρίξαμε τις προσπάθειες για τήρηση του κανονισμού χρήσης του κοινόχρηστου χώρου στην πόλη και το Ενετικό λιμάνι, για προώθηση λύσης του προβλήματος των αυθαίρετων κατασκευών (σκιάδια).
Συνεργαστήκαμε με τους κατοίκους της Αμπεριάς και στηρίξαμε τη δημιουργία του εκεί πάρκου.

* ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ

Αναδείξαμε σημαντικά στοιχεία που αφορούσαν την πρωτοφανή προχειρότητα στη διαχείριση του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, γεγονός το οποίο στη συνέχεια αναδείχθηκε και από τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών και συνέβαλε στη μετέπειτα προσπάθεια εξυγίανσης του. Επιχειρήσαμε να δημοσιοποιήσουμε στοιχεία που αφορούσαν τις συνθήκες εργασίας και τον τρόπο λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕΚ.


[Για όλες τις παρεμβάσεις μας υπάρχουν αναλυτικά οι θέσεις και η επιχειρηματολογία μας στην ενότητα «Δελτία Τύπου»]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου