Κυκλοφορεί το τρίτο τεύχος από το εφημεριδάκι μας - Μάης 2019


Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ: ΠρωτοβουλίαΠολιτών - τ.3  - Μάης 2019

Η κα Αγγελάκη από την παράταξη Σκουλάκη συνασπίσθηκε με τον κ. Αρχοντάκη παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν υποτίθεται σε αντίπαλους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους. Το ίδιο συνέβη στις περιπτώσεις Λειψάκη και Κεμεσίδη προς Παπαδογιάννη, Πρωτοπαπαδάκη και Δασκαλάκη προς Αρχοντάκη, κ.λπ.
Και δεν είναι μόνον αυτοί. Άλλοι, π.χ. οι κκ Φραγκάκης και Βλαζάκης, είχαν πάει από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους στην παράταξη Βάμβουκα. Τώρα «επιστρέφουν» στα πολιτικά τους στρατόπεδα. Υπάρχουν τέλος και οι αφανείς. Αυτοί δηλαδή που άλλαξαν μεν στρατόπεδο χωρίς να είναι υποψήφιοι. Πιθανότατα θα τους δούμε μετά τις εκλογές σε θέσεις ευθύνης (καρέκλες επί το λαϊκότροπον...). Ζαλάδα…

Οι συμπράξεις ασφαλώς και δεν είναι κάτι κακό αν μιλάει κανείς γενικά. Ο κόσμος αλλάζει, αλλάζουν και οι άνθρωποι. Ίσως μάλιστα με το νέο νόμο να γίνονται απαραίτητες. Μια συνεργασία όμως οφείλει να εξηγείται, να στηρίζεται σε πρόγραμμα, να τίθεται ανοιχτά στη δημόσια θέα. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Μόνο ερωτηματικά: Γιατί π.χ. αυτές οι αλλαγές στρατοπέδων και απόψεων έγιναν προεκλογικά; Άλλαξαν ιδέες όλοι μαζί μέσα στην άνοιξη;
Τα κυριότερα όμως ερωτήματα είναι θέματα ουσίας. Ποια είναι η βάση των συμπράξεων αυτών; Όσο κι αν ψάξει κανείς δεν θα βρει το παραμικρό! Ένα άγραφο χαρτί… Τα ερωτήματα προστίθενται: Πότε άραγε είχαν δίκιο; Όταν θεωρούσαν τον άλλο εχθρό ή τώρα που τον θεωρούν συνέταιρο; Όταν, ως αντίπαλοι συνδυασμοί χαρακτήριζαν  αλλήλους ανίκανους ή τώρα που είναι «η μόνη λύση»; Και τι απέγιναν οι «τεράστιες» διαφορές που έλεγαν μέχρι χθες; Υπάρχουν; Αν ναι, πώς γεφυρώθηκαν; Αν όχι πως εξαφανίστηκαν; Δεν δικαιούνται άραγε οι ψηφοφόροι του Δήμου να γνωρίζουν;
Από την ώρα, λοιπόν, που λείπει η πολιτική και προγραμματική έδραση οδηγείται κανείς στη σκέψη για συναλλαγή: «Φέρε ψήφους - πάρε καρέκλα». Όπου οι προσωπικές καριέρες και τα «μαγαζιά» μπαίνουν πάνω από το συμφέρον του Δήμου.
Μπορεί άραγε να προκύψει κάτι καλό για τα Χανιά από τέτοιες συμπράξεις; Η εμπειρία λέει κατηγορηματικά όχι! Η παράταξη Βάμβουκα, για να μην πάμε μακριά, στηρίχθηκε εν πολλοίς σε τέτοιους αφύσικους γάμους και κυριολεκτικά σκόρπισε. Ο Δήμος το πλήρωσε με παράλυση και υποταγή στα συμφέροντα.
Γιατί γίνονται όμως αυτά; Η καρεκλοθηρία είναι μια εμφανής εξήγηση γι’ αυτό το απαράδεκτο αλισβερίσι. Όμως η κυριότερη είναι η λιγότερο φανερή: Είτε στη χτεσινή είτε στην τωρινή παράταξη βρίσκονται, οι μετακομίσαντες παρέμειναν σε όλη την πενταετία της δημοτικής αρχής στο ίδιο στρατόπεδο. Σε όλα τα κομβικά θέματα ψήφιζαν μαζί και από τις ίδιες αφετηρίες ιδεών και συμφερόντων. Θάλαμο άλλαξαν, δεν άλλαξαν στρατόπεδο. Αυτή το ιδιότυπο «πακέτο» στελεχών που κινείται από δω και από εκεί στηρίζοντας ένα κατεστημένο που θεωρεί εαυτόν ιδιοκτήτη του Δήμου, κάνει ζημιά στην πόλη και πρέπει να ηττηθεί.

Όμως δεν είναι όλοι το ίδιο. Στην Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος δεν θα βρει κανείς τέτοια αλισβερίσια. Είναι μια ευρύτατη παράταξη προοδευτικών ανθρώπων οι οποίοι έχουν συμπράξει σε μια καθαρή και δημόσια βάση θέσεων, αρχών και συλλογικότητας. Με βάση αυτά η Πρωτοβουλία Πολιτών προβάλλει αντικειμενικά πλέον ως η μόνη δύναμη που μπορεί να σπάσει αυτόν το φαύλο κύκλο εναλλαγής καρεκλών και διαιώνισης προβλημάτων. Το να υπερψηφιστεί και να αναλάβει κυριαρχική θέση στα πράγματα του Δήμου είναι ίσως η μόνη οδός για να ανοίξουν πόρτες και παράθυρα, να μπουν στον Δήμο νέοι άνθρωποι, νέες ιδέες, νέες προτεραιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου